Algemeen

4 Acties Om je Profiel te Boosten Voor Een Sollicitatiegesprek

Na al je inspanningen om op een bepaalde baan te solliciteren, heb je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek in the pocket. Gefeliciteerd! Maar dit is natuurlijk nog maar de eerste stap. Nu moet het gebeuren! Behalve de typische vragen voorbereiden (die de interviewer hopelijk niet gaat stellen want, beetje ouderwets!), zijn er nog een paar concrete acties die je kunt nemen om je profiel te boosten voordat je naar je interview gaat. 

Certificeren

Certificeringen zijn een geweldige manier om je profiel te verbeteren. En ja, we weten dat veel certificeringen niet van de ene op de andere dag te halen zijn, maar dit is zeker wel iets om in de gaten te houden in je job search.  Kijk dus welke vaardigheden en kennis van specifieke programma’s vereist of gewenst zijn voor de baan waarvoor je solliciteert en haal hiervoor certificeringen. Kijk niet alleen naar de vacature zelf, maar check ook soortgelijke vacatures op bijvoorbeeld LinkedIn. Als de personeelsmanager het niet in de vacature heeft opgenomen omdat het geen harde vereiste is en je ook gecertificeerd kunt worden op de baan, kun je misschien wat extra punten scoren met betrekking tot je concurrentie als je proactief controleert wat nodig of gewenst is voor de functie.

Lifelong learner

Zorg ervoor dat je naast officiële certificeringen kunt laten zien dat je altijd op zoek bent naar mogelijkheden om jezelf zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen. Denk aan online lessen, coaching, het bijwonen van conferenties of branche-evenementen, eigenlijk alles wat de mogelijkheid biedt om je vaardigheden te verbeteren, je skills fris te houden en op de hoogte te blijven van wat er gebeurd in de sector. Je kunt je profiel namelijk snel een boost geven als je kunt laten zien dat je proactief op zoek bent naar manieren om jezelf te ontwikkelen. 

Neem documentatie mee naar je sollicitatiegesprek

Je zult er versteld van staan ​​hoe vaak interviewers niet de juiste documentatie voor zich hebben op het moment van het interview. Ofwel omdat ze je cv of sollicitatie niet hebben gekregen, maar gewoon zijn gevraagd om je te interviewen, of omdat ze het bijvoorbeeld op hun bureau hebben achtergelaten. En in het digitale tijdperk van vandaag voelt het misschien nogal ouderwets om al je papieren af ​​te drukken en mee te nemen naar een interview. Het kan echter zeker van pas komen en laat zien dat je voorbereid bent. Maak kopieën van je cv, sollicitatie, referentielijst en aanbevelingsbrieven om mee te nemen naar het sollicitatiegesprek. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat ze in de map in je tas blijven. 

Word een expert over het bedrijf

Hoewel je niet echt gecertificeerd kunt worden in het bedrijf waarmee je gaat interviewen, moet je je best doen om de grootst mogelijke expert te worden voordat je naar het interview gaat. Lees alles wat er over hen te lezen is en neem dit zo serieus alsof je daadwerkelijk een certificering probeert te behalen. Dit zijn de dingen waarmee je ook opvalt en laat zien dat je echt geïnteresseerd bent om juist daar te werken.

Lees ook eens:

Aandacht voor Stagiaires
Aandacht voor de loopbaan begint al bij de stagiaires
Fred Smulders 26 mrt 2018
Typ W&S
De toekomst van W&S
Fred Smulders 26 mrt 2018
Wat is jouw droom?
Wat is jouw droom?
Fred Smulders 21 apr 2018