Dat veel werkgevers door de coronacrisis in de financiële problemen komen, zal geen nieuws zijn. Er is minder werk en er wordt bezuinigd op kosten. Een contract van werknemers niet verlengen, lijkt een optie om geld te besparen. Maar moet je niet juist nu cruciale posities binnen jouw organisatie vervuld houden? Typ neemt je in deze blog mee in de voor en tegens van een vast contract in tijden van crisis.
Is het opvallend dat werkgevers blijven werven tijdens de coronacrisis? Op het eerste gezicht: ja. Je zou verwachten dat de zoektocht naar nieuw talent stop wordt gezet, de prioriteiten liggen tijdens een crisis wel ergens anders. Maar het is minder gek wanneer je bedenkt dat het menselijk kapitaal een organisatie zekerheid biedt – juist in tijden van crisis. Uit een groot Belgisch onderzoek van de Antwerp Management School (onder 1241 bedrijfsleiders en HR-professionals) blijkt dat opvallend veel organisaties blijven zoeken naar nieuw talent. Er wordt daarnaast actief gekeken naar het huidige personeel, om uitval door o.a. stress te voorkomen.
Wapenen voor de toekomst
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel werkgevers en HR-professionals strijdvaardig blijven. Want als straks de economie weer aantrekt, willen zij klaar staan om dit met beide handen aan te grijpen. Monica de Jonghe, Directeur bij het Verbond voor Belgische Ondernemingen, vult aan: “We constateren dat bedrijven de rug rechten, velen de intentie hebben te blijven werven en maximaal focussen op inzetbaarheid en flexibiliteit. Die positieve doch realistische blik vooruit, is “the way forward” voor de bedrijven om zich te wapenen voor de toekomst.”
Natuurlijk kampen we in ons eigen land met een zelfde situatie. Tijdens de coronacrisis compenseert de overheid door de NOW-regeling werkgevers in de kosten van een (vast) contract. Toch is de subsidie vaak niet genoeg om de volledige loonkosten te dekken. Welke keuze maak je dan als werkgever?
Mensen later wél weer nodig
Suzanne van Dommelen, zakelijk directeur bij muziekpodium TivoliVredenburg, vertelde in een artikel in het NRC dat ze begrijpt dat werkgevers aflopende jaarcontracten niet omzetten naar een vast contract. Toch luisterde TivoliVredenburg naar het beroep dat Wouter Koolmees (D66) deed op organisaties om mensen, juist nu, in dienst te houden. Suzanne Van Dommelen licht haar keuze toe: “We willen nu graag onze werknemers binnenboord houden, omdat we verwachten dat zij op een later moment hard nodig gaan zijn. We zoeken naar alternatieven. Zo zetten we momenteel de zaaltechnici in voor onderhoudswerk.”
Natuurlijk is het bijna onmogelijk om een direct antwoord te geven op de vraag: moet ik juist in tijden van crisis een vast contract aanbieden? Voor elke organisatie is de crisissituatie namelijk anders. Wat we wel kunnen concluderen, is dat we werknemers op cruciale posities op een later moment weer hard nodig zullen hebben. Juist menselijk kapitaal biedt jou nu én in de toekomst zekerheid. Laat ons jou helpen om deze posities binnen jouw bedrijf te vullen.