Ruim 70 procent van de branchedirecteuren ziet kansen voor de 1,5 meter-economie, volgens onderzoek van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Maar veel branches geven aan dat dit afhankelijk is van de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen en financiële steun van de overheid. Wat kun je als werkgever nu al doen om werknemers klaar te maken voor de 1,5 meter economie? En hoe gaan we samen van thuiswerken naar de volgende nieuwe normaal?
Werknemers onzeker over 1,5 meter-economie
In tegenstelling tot werkgevers zijn werknemers minder enthousiast over het nieuwe werken. Zij denken dat het grote gevolgen heeft voor de organisatie waar ze werken én voor het werk zelf. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder 3000 medewerkers uit verschillende branches. Wat kun je hier als werkgever aan doen? Betrek jouw werknemers bij de maatregelen voor de 1,5 meter-economie. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat 30% het prettig vindt om mee te beslissen of actief mee te denken. De helft van de werkenden maakt zich zorgen over de veiligheid op de werkvloer als kantoren weer open gaan. Werknemers betrekken bij dit proces kan onzekerheid voor een deel wegnemen.
Veiligheid garanderen in 1,5 meter-economie
Natuurlijk is het van belang om als werkgever een veilige werkplek te creëren. Denk aan afstand tussen de bureaus, looproutes op kantoor, het gebruiken van je eigen toetsenbord en misschien zetten jullie straks wel koffie door een knop in te drukken op je eigen telefoon. Daarnaast maken veel bedrijven gebruik van ploegendiensten. Gebruik deze ploegen om de maatregelen op de werkplek te testen. Dan zie je pas echt waar maatregelen wel en niet werken en of er aanpassingen nodig zijn.
Geef werknemers vertrouwen in de 1,5 meter economie
Hoeveel maatregelen je als werkgever ook neemt, uiteindelijk is het goede gevoel bij jouw medewerkers het belangrijkst! De volgende tips kunnen je hierbij helpen:
- Bied een luisterend oor en help je medewerker waar nodig.
- Zorg dat medewerkers weten bij wie ze terecht kunnen als ze vragen hebben.
- Geef duidelijk aan welke maatregelen worden genomen. Maak een duidelijke video, presentatie of mail voordat iedereen weer naar kantoor komt.
- Stuur een positief bericht vanuit de directie om zo werknemers te stimuleren om aan het werk te blijven. We hebben jullie altijd en dus ook NU hard nodig en we waarderen jullie inzet enorm.
- Een steuntje in de rug kan van alles zijn! Organiseer een digitale pubquiz op vrijdagmiddag voordat iedereen weer naar kantoor komt of stuur een bloemetje of borrelpakket als bedankje.