Algemeen

Op Deze Vacatures Hoef Je Niet Te Solliciteren

We schreven er laatst al een stukje over op onze LinkedIn pagina, red flags in vacatures. Ofwel, alle onzin waar vacatures vaak vol mee staan, veelbelovende teksten, nietszeggende termen en lege beloftes. Soms is het lastig om het kaf van het koren te scheiden. 

Buiten de catch phrases die we al op LinkedIn noemden (“we work hard, we play hard”, “we zoeken een ninja” etc.), zijn er nog enkele dingen die voor jou als kandidaat een rode vlag moeten zijn.: 

Copy paste

Als een vacature vol staat met standaard (lege) zinnen die je ook in veel andere vacatures voorbij ziet komen, is dat meestal stof tot nadenken. Want, heeft het bedrijf wel goed nagedacht over wat voor functie ze hebben openstaan? Een vacature zou je een goed idee moeten geven over het bedrijf, de cultuur en de specifieke rol. Dus, als je een standaard, gekopieerde tekst ziet, belooft dat meestal niet veel goeds. 

Een eindeloze list must-haves

Een andere rode vlag wat ons betreft, is een eindeloze lijst met voorwaarden waar je als kandidaat aan moet voldoen. Dit staat niet alleen ver van de realiteit van de desbetreffende baan, maar schrikt kandidaten soms ook af. Want, als je niet aan (bijna) alle voorwaarden voldoet, waarom zou je dan solliciteren? Ook bij vacatures waar maar enkele voorwaarden vermeld staan, probeer deze angst als kandidaat een beetje los te laten. Solliciteer ook eens op vacatures waar je niet aan alle eisen voldoet! Want, een bedrijf dat op zoek is naar een echt goede match, zal hier voor openstaan. 

Vaagheid

Een vacature moet volgens ons duidelijk en transparant zijn. Wat ga je precies doen in deze rol? Wat wordt er van je verwacht? Hoe ziet een dag in deze rol eruit? Welke competenties zijn belangrijk om succes te hebben in deze rol? Maar ook, hoe is de bedrijfscultuur en de manier van werken? En, zeker niet onbelangrijk, een indicatie van het salaris. 

Dus, mocht je vacatures langs zien komen met deze red flags, dan zouden wij zeggen, kijk nog even verder! 

Lees ook eens:

Aandacht voor Stagiaires
Aandacht voor de loopbaan begint al bij de stagiaires
Fred Smulders 26 mrt 2018
Typ W&S
De toekomst van W&S
Fred Smulders 26 mrt 2018
Wat is jouw droom?
Wat is jouw droom?
Fred Smulders 21 apr 2018