Uit onderzoek van SollicitatieLAB blijkt dat veel bedrijven nieuwe werknemers blijven zoeken en aannemen tijdens de corona-crisis. Als werkgever ontkom je er dan niet aan: een online sollicitatiegesprek. Van de eerste ontmoeting en een vervolgafspraak tot digitale koffiedates tijdens de eerste werkdag, een online sollicitatieprocedure kan best ingewikkeld zijn. Maar geen paniek, typ zet tips voor jou als werkgever op een rij.
#1 Duidelijke bevestiging van online sollicitatie
Typ heeft een geschikte kandidaat gevonden voor jouw vacature en nu wil je zelf graag een afspraak maken. Nadat je met de kandidaat hebt gebeld, is het goed om de online sollicitatie te bevestigen. Wat zet je hier als werkgever in?
- De datum en het tijdstip van het online sollicitatiegesprek;
- via welk platform het plaatsvindt (denk aan: Skype, Microsoft Teams of Zoom);
- een korte agenda van de inhoud van de sollicitatie.
#2 Online sollicitatie voorbereiden
Bij een online sollicitatie is het belangrijk dat je als werkgever op tijd klaar zit. Je wilt graag de regie van het gesprek in handen houden en een goed begin is daarbij het halve werk. Voer je het gesprek samen met collega’s? Spreek dan van te voren af welke rol iedereen heeft. De kans is dan kleiner dat je elkaar tijdens het gesprek onderbreekt.
45% van alle online sollicitatiesvindt plaats via Skype.
#3 Valt of staat met de techniek
Al is de voorbereiding nog zo goed, een videosollicitatie staat of valt met de techniek. Wat je nodig hebt: een webcam, microfoon, luidspreker, laptop en een goede netwerkverbinding. Probeer het gekozen platform, in combinatie met de apparatuur, van tevoren uit. Zo voorkom je dat je tijdens de sollicitatie voor verrassingen komt te staan. Zorg daarnaast voor een stabiele internetverbinding, dan valt de verbinding niet onverwachts weg tijdens het gesprek.
#4 De perfecte omgeving
Net zoals bij een normaal sollicitatiegesprek, zorg je ook bij een online sollicitatie voor een stille omgeving. Neem plaats voor een rustige achtergrond, zo wordt de kandidaat niet afgeleid door wat er zich op de achtergrond afspeelt en kan hij of zij zich volledig focussen op het gesprek. Houd daarnaast rekening met de lichtinval. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat je niet goed zichtbaar bent door tegenlicht.
#5 In case of emergency
Voor zowel de kandidaat als voor jou is een online sollicitatie in het begin even wennen. Zeker als je het nog niet vaker hebt gedaan. Stel de kandidaat daarom op z’n gemak en vertel dat het niet erg is als er iets misgaat. Spreek van te voren duidelijk af wat jullie doen als er iets fout mocht gaan met de techniek. Vervolg je het gesprek bijvoorbeeld telefonisch? Zorg in dat geval dat jullie telefoonnummers hebben uitgewisseld.
#6 Vervolg & evalueren
Maak een korte samenvatting aan het einde van het online sollicitatiegesprek. Geef daarna duidelijk aan wat de vervolgstappen zijn en wanneer jullie weer contact hebben. Ben je als werkgever nieuw op het gebied van online sollicitatiegesprekken? Vraag dan achteraf hoe de kandidaat het gesprek heeft ervaren. Dit helpt jou weer bij een volgende sollicitatie.
50% van de werkgevers blijft tijdenscorona nieuwe vacatures plaatsen.
#7 Aangenomen! Maar nu?
Heb je een nieuwe werknemer in dienst genomen? Dan is een online onboarding vaak anders dan normaal. Duidelijke communicatie is hierbij erg belangrijk. Zorg ervoor dat de nieuwe medewerker snel wegwijs wordt door online instructievideo’s. Laat directe collega’s hun kennis delen in deze video’s, zo leren ze elkaar direct beter kennen. Ook een (digitaal) handboek kan handig zijn! Een warm welkom op afstand? Maak een welkomst-videoboodschap met het team of stuur een leuke starters-box. Wist je dat kandidaten die door typ geplaatst worden altijd zo’n box ontvangen?