Algemeen

Een Kijkje Achter De Schermen – Hiring Manager

Hoe gaat dat nou in z’n werk, een plaatsing van een kandidaat bij een nieuwe werkgever? In deze nieuwe rubriek op de blog geven we je een kijkje achter de schermen. Elke maand kijken we naar een plaatsing vanuit drie invalshoeken: de werkgever, de kandidaat en de recruiter.

Deze week zien we hoe Teun, CEO van NetDialog, het aanpakte voor Pre-sales consultant rol in zijn bedrijf.

Onderscheiden van de rest

“Ik kijk vooral naar hoe iemand is, dus dat is misschien niet iets om in te onderscheiden want dat zit in je DNA …. Kennis en ervaring zijn 1 ding maar ik wil in zo´n eerste gesprek vooral weten of iemand binnen onze bedrijfscultuur past. Hoe stelt iemand zich op in het eerste gesprek? Wat voor gevoel krijg ik bij zijn of haar persoonlijkheid? Zou die persoon goed kunnen samenwerken met die en die personen? Gaat deze kandidaat het leuk vinden bij ons? Etc. Ik ben natuurlijk totaal niet op zoek naar alleen maar dezelfde personen, maar ik kijk wel of het karakter en de persoon bij ons en onze manier van werken past. Of die klik of match er is, daar zijn we meestal redelijk snel uit in zo´n eerste gesprek. Als het op persoonlijk vlak past, dan plannen we een tweede gesprek in wat meer over de inhoud van de job gaat. Normaal gesproken ben ik bij het eerste sollicitatiegesprek voor die zogenaamde “DNA check”, het verdere proces wordt geleid door de hiring manager”.

Flexibel in de sollicitatieprocedure

“Mehmet kwam op eerste gesprek voor een andere rol. Redelijk snel wisten we dat hij goed bij ons bedrijf paste, maar dachten we dat hij op een andere rol moest solliciteren. Dat heb ik tijdens dat eerste gesprek gelijk op tafel gelegd en dat bleek ook veel meer aan te sluiten bij zijn wensen. Dat is ook belangrijk in een recruitment proces, snel en flexibel kunnen schakelen tijdens zo´n gesprek. We zagen snel dat hij het adviseren van klanten leuk vond, veel meer aan de voorkant aan het traject wilde zitten. Hij wilde graag met klanten werken maar vanuit een technische invalshoek. Dus het kwam goed uit dat we ook een rol open hadden voor Pre-Sales Consultant.”

Samenwerking met typ

“Tijdens zo´n selectieproces is er constant contact met typ, met Mehmet was het gelijk duidelijk dat we voor een andere rol wilden gaan. Typ bereidt ons goed voor met alle info over de kandidaat die op gesprek komt, en we hebben constant terugkoppelingen over en weer. En, die fit met de bedrijfscultuur die ik hierboven noem, die preselectie die typ al doet, is natuurlijk belangrijk. We werken eigenlijk nog niet zo lang samen, maar ze weten precies wat voor soort personen goed bij NetDialog´s manier van werken passen. Dit maakt het hele recruitment proces natuurlijk een stuk makkelijker.”

Loopbaanadvies voor IT-professionals

“Als werkgever probeer ik meer te focussen op iemand die waarde toe kan voegen aan het bedrijf i.p.v. iemand in een bepaalde rol te laten passen. Ik denk dat we als werkgevers wat flexibeler moeten zijn om talent aan te trekken. Maar andersom geldt dat natuurlijk ook voor IT-professionals, als je gespecialiseerd bent in een hele specifieke taak, probeer ook open te staan voor andere en nieuwe uitdagingen. Als je affiniteit hebt met technologie, kun je ook makkelijk binnen de IT van functie veranderen als je openstaat voor nieuwe uitdagingen. En verder, probeer verder te kijken dan alleen geld. We zitten nu natuurlijk in een schaarste markt, er wordt veel geld geboden maar probeer verder te kijken dan alleen je salaris. Denk ook aan je carrièreperspectief, flexibiliteit, werk-privé balans, en of je goed binnen de cultuur past. Probeer het totaalpakket te zien en niet verblind te raken door wie er het hoogst biedt.”

Lees ook eens:

Aandacht voor Stagiaires
Aandacht voor de loopbaan begint al bij de stagiaires
Fred Smulders 26 mrt 2018
Typ W&S
De toekomst van W&S
Fred Smulders 26 mrt 2018
Wat is jouw droom?
Wat is jouw droom?
Fred Smulders 21 apr 2018