Algemeen

Een Kijkje Achter De Schermen – Recruiter

Hoe gaat dat nou in z’n werk, een plaatsing van een kandidaat bij een nieuwe werkgever? In deze nieuwe rubriek op de blog geven we je een kijkje achter de schermen. Elke maand kijken we naar een plaatsing vanuit drie invalshoeken: de werkgever, de kandidaat en de recruiter.

Deze week zien we hoe Frederieke, recruiter bij typ, te werk ging met een vacature voor een Pre-sales consultant rol bij Netdialog

Mijn aanpak

“Als ik een vacature binnenkrijg, plan ik met de klant een intake in. Het liefst ben ik al een keer langs geweest op locatie zodat ik kandidaten goed kan vertellen hoe kun toekomstige werkplek eruit ziet, wie de collega’s zijn en hoe de sfeer aanvoelt.

Ik neem echt de tijd om alle ins en outs te leren kennen van het bedrijf, de vacature en de ontstaansgeschiedenis, het team, doorgroeimogelijkheden, salarispakket en budget, USP’s van het bedrijf en de vacature.

Deze informatie leg ik dan naast mijn kennis van de markt zodat ik een goed beeld van de verwachtingen kan schetsen. Elk proces is maatwerk. Ik hoor graag wat een klant een prettige manier van samenwerken vindt en ik vertel wat ik nodig heb om succesvol te kunnen zijn.

Hoe meer tijd we in de voorkant van het proces stoppen hoe succesvoller we kunnen zijn. Een succesvolle bemiddeling is onlosmakelijk verbonden aan een succesvolle samenwerking.

We maken heldere afspraken over wat de klant van mij kan verwachten en hoe ik de verwachtingen van potentiële kandidaten goed kan managen. Op die manier ervaart een kandidaat ook echt een toegevoegde waarde van ons aandeel in het proces.”

Onderscheiden in een schaarste markt

“Een net en helder CV is je visitekaartje. Mijn tip is om altijd goed naar een vacature te kijken en te bedenken of de gevraagde ervaring ook terugkomt in jouw CV. Probeer je te verplaatsen in je nieuwe werkgever.

Blijf wel bij jezelf, schrijf wel alleen dingen op die je ook echt gedaan hebt. Zo kun je in een sollicitatiegesprek makkelijker onderbouwen waarom jij geschikt bent voor de functie.

Bij een CV kijk ik allereerst kof iemand aandacht besteed heeft aan hoe het document eruit ziet. Staan alle gegevens erop? Is er een korte inleiding? Zijn de opleidingen vermeld? Is de opbouw van het CV helder? Er zijn verschillende stijlen en smaken om een CV in te delen. Consistentie vind ik daarin belangrijk.

Ik kijk naar de opleidingen. Welke richting heeft iemand gedaan? Waarom heeft iemand bepaalde keuzes gemaakt? Hoe lang heeft iemand over een studie gedaan?

Daarna kijk ik welke stappen iemand na zijn/haar studie gezet heeft. Of iemand stage gelopen heeft of minors heeft gedaan. Voor bepaalde functies zijn bepaalde technische vereisten, talenkennis of andere vaardigheden van belang. Dan zie ik dat ook graag terugkomen in het CV.

In gesprek met een kandidaat ben ik vooral nieuwsgierig naar de persoon achter het CV. Eigenlijk vind ik dat maar een papiertje. Ik wil met een kandidaat op zoek gaan naar zijn/haar drijfveren. Waar loop je echt warm voor? Waar wordt je echt blij van? Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Wat staat er niet in je CV? Wie is iemand als persoon? Ik probeer iemand in gesprek ook een spiegel voor te houden en uit te dagen over keuzes na te denken.

Uiteindelijk ben ik een onderdeel van een keuze van iemand naar een nieuwe baan.”

Begeleiden van werkgever en kandidaat

“Ik wil graag alles weten wat relevant is in het proces om uiteindelijk zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten en de kans op een succesvolle bemiddeling te vergroten.

Een samenwerking is altijd maatwerk. We maken goede afspraken over de tijdsplanning, de verschillende stappen in het proces en wie uiteindelijk de beslissing neemt.

Met kandidaten maken we, net als met de klant, goede afspraken. Wat is een prettige manier van communiceren? Welk moment van de dag werkt goed? Onder welke arbeidsvoorwaarden introduceer ik de kandidaat? Welke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn van belang? Hoe meer ik van een kandidaat weet, hoe blijer de kandidaat uiteindelijk met het aanbod is en hoe groter de kans dat iemand langer bij een werkgever blijft.

Een kandidaat kan van mij verwachten dat hij/zij precies weet waar hij/zij voorgesteld wordt en wat de stappen in het proces zijn. Ik plan graag een sollicitatievoorbereiding voor het eerste gesprek. Wat je kunt verwachten, met wie je in gesprek gaat tot aan simpele, maar belangrijke dingen zoals hoe je bij het bedrijf aankomt.

Ik zorg ervoor dat aan alles gedacht is zodat een kandidaat een zo’n soepel mogelijk proces heeft en goed voorbereid de gesprekken doorloopt.

Het liefst bied ik de kandidaat meerdere vacatures aan zodat we echt een duurzame keuze kunnen maken. Ook in de aanbiedingsfase blijf ik betrokken zodat alle verwachtingen duidelijk zijn en de kandidaat blij is met de aanbieding. Daarna maken we afspraken over een evaluatie na de eerste maanden om te horen hoe het gaat bij de nieuwe werkgever.”

Leuk aan deze plaatsing

“Teun Levering, CEO en Mischa van Schaijk, Operations Manager van NetDialog begrijpen dat we talent alleen aan kunnen trekken door goed samen te werken, goede afspraken te maken en het sollicitatieproces op een creatieve manier aan te vliegen.

Daardoor heb ik uiteindelijk een bijdrage kunnen leveren aan een hele leuke stap binnen Mehmets carrière. Als iemand daar dan na een paar maanden ook echt blij mee is, is dat voor mij de kers op de taart.

Mehmet heeft een bijzonder sollicitatiepad afgelegd binnen NetDialog. Hij ging eerst bij zusterbedrijf Measureworks op gesprek als Application Performance Consultant, maar de rol was voor beide niet helemaal passend omdat Mehmet niet teveel wil reizen en het liefst op klantlocatie wil zijn.

Vanwege de culturele fit met de organisatie hebben we verder gekeken en hem op de Delivery Engineer vacature geïntroduceerd. Tijdens het gesprek bleek dat Mehmets kwaliteiten nog veel beter ingezet zouden kunnen worden in een rol als Pre-Sales Consultant.

De bemiddeling van Mehmet is een mooi voorbeeld van hoe we in het sollicitatieproces uitgezoomd hebben van de vacature en vooral gekeken hebben hoe Mehmet het beste binnen NetDialog past en welke rol daar dan bij zou horen.

De focus op de wensen van de kandidaat is essentieel gebleken in dit proces. Door scherpe samenwerking, consistentie in het sollicitatieproces en inhoudelijke terugkoppeling hebben we de bemiddeling toe kunnen spitsen op wat Mehmet verder zou brengen in zijn carrière en NetDialog verder zou helpen in haar groei.”

Lees ook eens:

Aandacht voor Stagiaires
Aandacht voor de loopbaan begint al bij de stagiaires
Fred Smulders 26 mrt 2018
Typ W&S
De toekomst van W&S
Fred Smulders 26 mrt 2018
Wat is jouw droom?
Wat is jouw droom?
Fred Smulders 21 apr 2018