Algemeen

Een Kijkje Achter De Schermen – Recruiter

Hoe gaat dat nou in z’n werk, een plaatsing van een kandidaat bij een nieuwe werkgever? In deze nieuwe rubriek op de blog geven we je een kijkje achter de schermen. Elke maand kijken we naar een plaatsing vanuit drie invalshoeken: de werkgever, de kandidaat en de recruiter.

Deze week zien we hoe Irian, recruiter bij typ, het aanpakte voor een support medewerkers ICT vacature bij ESET.

Wat zoek je in een kandidaat?

“Vooral intrinsieke motivatie, waarom doe je dit en wat vind je er zo leuk aan. Dat is voor mij echt het belangrijkste. Ik begin dus een gesprek met vertel eens over je verleden en hoe ben je hier terecht gekomen. Hoe meer passie in het verhaal, des te leuker voor mij. Als iemand iets heel leuk vindt om te doen, dan gaan ze er met volle enthousiasme in en willen ze mij alles vertellen en die passie zie ik als een positief teken.”

Begeleiding van kandidaten

“Even toetsen of ze goed onderzoek hebben gedaan, over het bedrijf en de key personen in het bedrijf. En ik check ook altijd hoe ze zich er over voelen en of ze nog ergens over willen overleggen. Maar, eigenlijk is het meer gerust stellen. Want als ik enthousiast werd van hoe ze met mij in het gesprek waren, dan verwacht ik dat ze dat enthousiasme ook bij onze partners weten over te brengen.”

Samenwerken met werkgever

“Het is allemaal afhankelijk van hoe makkelijk je omgaat met je eisen voor de kandidaat. Als er ruimte is om een kandidaat te helpen om te groeien als professional of als starter in de rol te groeien, dan wanneer ze alleen naar ervaring kijken. Dan kunnen we samen nog succesvoller zijn.

Leuk aan deze plaatsing

“Lesley heeft jarenlang als automonteur en zelfs als zwemleraar gewerkt, maar hij was als kind al fan van computers, en veel bezig met gaming en netwerkjes opzetten. Uiteindelijk is hij gaan nadenken over wat hij nu echt wilde en is toen via het UWV bij Fastlane terecht gekomen. Fastlane is er om mensen een nieuwe kans te geven waar ze in 4 maanden worden omgeschoold tot netwerk engineer.

Daarna is het aan bedrijven om te kijken of ze deze kersverse netwerk engineers ook een baan willen bieden en veel bedrijven vinden dit toch een beetje spannend of risicovol. Het was dus niet makkelijk voor Lesley om een baan te vinden. ESET stond wel open voor deze constructie en toen Lesley daar op gesprek was geweest, bleek dat een schot in de roos. Hij was super gemotiveerd en wist dat enthousiasme ook over te brengen. En, omdat hij hobby matig wel al met ICT bezig was, had ik er ook echt een goed gevoel bij. Lesley stond te springen om te leren en voor mij is dat echt een teken dat dit een hele waardevolle werknemer voor de lange termijn kan zijn.”

Loopbaanadvies

“Eigenlijk, maar 1 ding, als je over een nieuwe baan nadenkt, zorg ervoor dat je het echt leuk vindt om te gaan doen. Want als dat niet zo is, kun je beter kijken naar wat je wel leuk vindt om te gaan doen.”

Lees ook eens:

Aandacht voor Stagiaires
Aandacht voor de loopbaan begint al bij de stagiaires
Fred Smulders 26 mrt 2018
Typ W&S
De toekomst van W&S
Fred Smulders 26 mrt 2018
Wat is jouw droom?
Wat is jouw droom?
Fred Smulders 21 apr 2018