Algemeen

Hoe Korter De Vacature Hoe Beter?

Less is more is een veelgehoord concept, maar als het gaat om vacatureteksten lijkt dit voor veel werkgevers of recruiters nog niet helemaal van toepassing te zijn. Want een vacature met lappen tekst en een waslijst aan functie-eisen lijkt vaak eerder de norm dan uitzondering. Ook kandidaten geven aan dat in veel vacatures ze eigenlijk bijna duizelig worden van de overload aan (nutteloze) informatie en dat je er eigenlijk weinig van onthoudt als je actief op meerdere banen aan het solliciteren bent.

En, die waslijst aan functie-eisen is natuurlijk helemaal niet meer van deze tijd. Helemaal niet omdat we bij typ veel meer kijken naar of een persoon bij jouw vacature en jouw bedrijf past. Ook als die misschien (nog) niet aan alle functie-eisen voldoet, maar wel de juiste houding heeft en het potentieel zich te ontwikkelen.

Onze recruiter Irian kwam er na een tijd achter dat eigenlijk alleen de vacatures met weinig of geen eisen meer tractie hadden bij goede kandidaten. Een interessante bevinding want vaak lijken we in de recruitment wereld en als hiring managers juist het tegenovergestelde te denken, hoe uitgebreider de beschrijving en hoe duidelijker de functie-eisen, hoe beter de kandidaat. Niet dus! Sinds deze ontdekking is Irian gaan experimenteren met hoe hij vacatures zo eenvoudig mogelijk kan maken, maar wel opvallend genoeg en voor iemand die interesse heeft aantrekkelijk genoeg om te solliciteren. Uiteindelijk beoordeel je als recruiter of hiring manager iemand toch vooral in een gesprek om te zien of diegene het juiste profiel heeft voor de job.

Na een aantal test rondes met zijn nieuwe extreem korte vacatures heeft Irian inmiddels enkele mensen bemiddeld die normaal gesproken nooit op die vacature gereageerd zouden hebben omdat ze dachten het niet zou passen. Dus, de aanpak lijkt succesvol! Hele goede kandidaten waar hij anders geen contact mee zou hebben gehad omdat ze simpelweg dachten niet aan alle functie-eisen te voldoen.

Blijkbaar valt een vacature met een hele korte inhoud, weinig eisen en een verwachtingsbeeld goed in de smaak bij bepaalde type kandidaten. Dus, voor recruiters en hiring managers: less lijkt inderdaad more als het gaat om vacatures! Misschien wel interessant om eens mee te experimenteren en wees zo vrij om Irian te bellen en je resultaten te bespreken!

Lees ook eens:

Aandacht voor Stagiaires
Aandacht voor de loopbaan begint al bij de stagiaires
Fred Smulders 26 mrt 2018
Typ W&S
De toekomst van W&S
Fred Smulders 26 mrt 2018
Wat is jouw droom?
Wat is jouw droom?
Fred Smulders 21 apr 2018