Algemeen

Performancegericht beloningsbeleid; zo haal je het maximale eruit

Performancegericht belonen is de drijvende kracht achter gemotiveerde en betrokken medewerkers. Maar welke beloningsstructuur moet je kiezen om het maximale uit je team te halen? De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zelfs onderzocht dat een op de drie meer wil werken bij een hogere beloning. En hoe kan je zorgen dat je de gewenste performance ook meetbaar maakt, zodat er een beloning aan gekoppeld kan worden.

Hieronder zijn drie belangrijke beloningsstructuur opties, gebaseerd op onze praktijk resultaten en academische inzichten: 

Individuele bonus: Stel je voor dat je direct wordt beloond voor het binnenhalen van die nieuwe klant of voor je buitengewone prestatie. Onderzoek suggereert dat individuele bonussen de motivatie van medewerkers kunnen stimuleren, omdat ze direct resultaat belonen. Deze aanpak kan echter ook de competitie binnen het team bevorderen en de waarde van teamwork verminderen. Om deze reden vinden sommige werkgevers een team bonus een beter alternatief.

Team bonus: Wat als je beloond wordt op basis van het succes van je hele team? Dit is ideaal voor projecten waarin samenwerking cruciaal is. Onderzoek wijst uit dat teambonussen teamwerk en betrokkenheid kunnen versterken. Maar wees op je hoede, want het meten van individuele bijdragen en het risico van ‘free-riding’ (waar sommigen op anderen leunen) kunnen uitdagingen vormen. 

Gecombineerde beloningen: Misschien is de oplossing het combineren van individuele en teambeloningen. Dit kan een krachtige motivatie boost geven. Hoe mooi is het dat er individuele erkenning van prestaties binnen het team mogelijk is voor het gevoel van verantwoordelijkheid. 

Je keuze kan een aanzienlijke impact hebben op de prestaties van je team. Dus, welke beloningsstructuur past het beste bij jouw organisatie? Kies verstandig, want de juiste aanpak kan het verschil maken in het bereiken van je organisatie doelen.

Bovendien kan je als werkgever in een krappe arbeidsmarkt gemakkelijk het verschil maken door een aantrekkelijk arbeidspakket, hierin kan een goed bonussysteem voor medewerkers van belang zijn. Typ helpt altijd mee om te kijken naar de interne en externe motivatie van de professionals, zodat jij als werkgever weet welke bonus direct effect heeft op de individuele en team performance.

Benieuwd naar onze ervaring met bonussystemen? Neem dan contact met ons op.

Lees ook eens:

Aandacht voor Stagiaires
Aandacht voor de loopbaan begint al bij de stagiaires
Fred Smulders 26 mrt 2018
Typ W&S
De toekomst van W&S
Fred Smulders 26 mrt 2018
Wat is jouw droom?
Wat is jouw droom?
Fred Smulders 21 apr 2018