In een wereld die steeds meer wordt gedreven door technologie en flexibiliteit, heeft de opkomst van thuiswerken een onmiskenbare impact gehad op de manier waarop we werken en met elkaar omgaan. Terwijl veel teams de dagelijkse commute hebben ingeruild voor virtuele vergaderingen en digitale communicatie, is het belangrijk om om na te denken hoe deze verschuiving het gevoel van sociale cohesie beïnvloedt. Want, kun je met thuiswerken dezelfde sociale cohesie bereiken als met het samenwerken op kantoor? Bij typ zijn we hier een beetje sceptisch over.
Malcolm Gladwell, een gerenommeerde auteur, heeft een aantal maanden geleden in een LinkedIn-post wat interessante inzichten gedeeld over de relatie tussen thuiswerken en sociale verbondenheid. Volgens hem is thuiswerken een tweesnijdend zwaard als het gaat om sociale cohesie. Aan de ene kant biedt het werknemers een verbeterde werk-privébalans en minder stress. Anderzijds kan thuiswerken ook de verbinding tussen collega’s en teams verminderen, wat kan resulteren in een gebrek aan sociale cohesie en een afname van creativiteit en samenwerking. Dat is precies een van de redenen waarom we bij typ voornamelijk samen vanuit ons kantoor in Zeist werken.
Een belangrijk aspect van sociale cohesie op de werkplek is de informele interactie tussen collega’s. Het spontane praatje bij het koffiezetapparaat, de lunchpauzes samen en de informele brainstormsessies zijn momenten waarop ideeën worden uitgewisseld en relaties worden versterkt. Bij thuiswerken missen we vaak deze informele, spontane momenten, wat kan leiden tot een gevoel van isolement en het ontstaan van een virtuele kloof tussen teamleden.
Er zijn natuurlijk manieren voor het creëren van virtuele ontmoetingsplaatsen en interactiemogelijkheden. Dan moet je als bedrijf investeren in tools en platforms die informele gesprekken stimuleren, zoals virtuele koffiepauzes of teambuildingactiviteiten via videoconferenties. Dan kunnen werknemers nog steeds sociaal verbonden blijven, ook al werken ze op afstand. Persoonlijk zijn we bij typ meer fan van F2F contactmomenten i.p.v. geforceerde informele koffiemomenten, daar gaat het spontane namelijk vaak wel een beetje vanaf.
Hoewel thuiswerken zijn uitdagingen heeft als het gaat om sociale cohesie, biedt het natuurlijk ook kansen voor innovatie. Teams kunnen bijvoorbeeld talenten van over de hele wereld aantrekken, waardoor diversiteit en creativiteit worden vergroot. Als je als bedrijf kiest voor voornamelijk thuiswerken is het belangrijk om deze voordelen te omarmen en tegelijkertijd te blijven werken aan het behoud van sociale cohesie binnen de organisatie.
In deze snel veranderende werkomgeving is het cruciaal dat bedrijven een evenwicht vinden tussen de voordelen van thuiswerken en het behoud van sociale cohesie. Ondanks dat we bij typ voornamelijk fysiek samenwerken, betekent dat niet dat we vijf dagen per week op kantoor zitten. Dus ook wij gaan de uitdaging aan en proberen kansen te benutten om een nieuwe vorm van sociale cohesie te creëren die past bij de moderne manier van werken.